Estudi: “El triangle de l’èxit empresarial: innovació, marca i exportacions”
“El triangle de l’èxit empresarial: innovació, marca i exportacions” és un estudi de l’Oficina Espanyola de patents i Marques (OEPM) i Associació per a la Defensa de la Marca (ANDEMA), amb la col·laboració de la Cambra de Comerç d’Espanya i del Fòrum de Marques Famoses Espanyoles (FMRE), realitzat per la Universitat d’Alacant on s’analitza l’impacte que tenen els drets de propietat industrial a les exportacions i conseqüentment en la internacionalització de les empreses i en l’economia i ocupació espanyols.
L’estudi es va encarregar a la Universitat d’Alacant per a completar les dades d’un primer estudi de 2012 on s’analitzava el “Impacte de les marques en l’economia i societat espanyoles”. Llavors, va ser la primera vegada i amb caràcter multisectorial que es va analitzar l’impacte de les marques en una sèrie d’indicadors econòmics com són el Producte Interior Brut (PIB), Ocupació, Impostos i tributs, Exportacions, R + D i contribució al Comerç i Publicitat. La principal conclusió d’aquell estudi va confirmar la importància de les marques com a factors essencials del creixement i generació de riquesa per a la societat espanyola.
En aquest nou estudi s’aborda l’impacte dels drets de propietat industrial des del prisma de la internacionalització i les exportacions.
En concret, els principals resultats d’aquest estudi evidencien que:
- El 76,06% del total de les exportacions espanyoles, uns 261.314,36 milions d’euros, són dutes a terme per empreses espanyoles que aposten per la protecció mitjançant alguna de les seves figures de la propietat industrial per posar en valor els resultats de la seva innovació . En altres paraules, tres de cada quatre empreses que s’internacionalitzen i s’obren a nous mercats aposten per la propietat industrial com a eina estratègica de posicionament, la gestió activa aporta valor i diferenciació davant dels competidors.
- El 75,04% del volum total de les exportacions espanyoles, per un valor total de 257.790 milions d’euros, correspon a les exportacions realitzades per empreses espanyoles que protegeixen les seves marques com a actiu intangible diferenciador.
- El 32,05% del total de les exportacions espanyoles, que assoleixen un valor de 110.092.000 d’euros és atribuïble a empreses espanyoles exportadores que compten amb patents, models d’utilitat o dissenys industrials en vigor dins la seva cartera d’actius intangibles.
- Aquests resultats evidencien els efectes positius que té sobre l’activitat exportadora el fet que les empreses que s’internacionalitzin seus actius intangibles protegits per mitjà de patents o models d’utilitat o disseny industrial recolzin la seva activitat innovadora amb una estratègia empresarial basada en la marca. De fet, les exportacions atribuïbles a empreses que compten amb una patent, model d’utilitat o disseny industrial i que recolzen la seva activitat en una estratègia de marca multipliquen per 30 la seva activitat exportadora.
- En termes d’ocupació, un total de 4.144.000 llocs de treball es deriven, directament o indirectament, de l’activitat exportadora de les empreses que compten amb alguna de les modalitats de propietat industrial incloses en aquest estudi, el que suposa el 73,84% del total de l’ocupació generada per les exportacions espanyoles.
- D’aquesta xifra total, les empreses exportadores que s’internacionalitzen els seus actius diferenciadors protegits amb marca generen 4.076.000 llocs de treball i aquelles que s’internacionalitzen amb les seves innovacions formals o tècniques protegides mitjançant patents, models d’utilitat o dissenys industrials creen 1.372.000 llocs de treball.
Com a principal conclusió de l’informe es pot extreure que la protecció dels resultats de la capacitat innovadora de les empreses per mitjà de la propietat industrial constitueix un motor fonamental per al creixement de l’economia espanyola, per la seva dimensió i la seva capacitat per contribuir a les exportacions .
La presentació de l’estudi va tenir lloc el passat 25 d’abril de el 2016 a les 18.30 a la Sala juliol Delicat de l’Oficina Espanyola de Patents i Marques (OEPM) a Madrid i va estar presidit pel subsecretari d’Indústria, Energia i Turisme i President de la OEPM. En el mateix van intervenir la directora general de l’OEPM, la presidenta de ANDEMA, la directora general de la Cambra de Comerç d’Espanya, el director general adjunt de l’FMRE i el director de l’Estudi de la Universitat d’Alacant.
L’estudi està accessible al web de l’OEPM i al web de ANDEMA.
A més s’ha realitzat un resum executiu del mateix la versió també està disponible en anglès.
Per a més informació: areadifusion@oepm.es, andema@camara.es
(Font OEPM)